Blog

De CFO: van cijferbaas tot strategische piloot

Denkt u dat een CFO louter de m/v van de cijfertjes is? Think again! Het ‘speelveld’ van de CFO gaat veel verder dan financieel beheer. Hij vervult een essentiële functie waarin hij meerdere rollen op zich neemt. Van strategisch en operationeel tot leidinggevend en ondersteunend. Wilt u als bedrijfsleider een duurzame en winstgevende koers varen? Dan is een CFO uw beste navigator. Nu meer dan ooit gezien de moeilijke tijden die veel bedrijven nopen tot aanpassen, snel schakelen en het onderste uit de kan halen.

Neus voor financiën, oog voor toekomst
Een Chief Financial Officer is vanzelfsprekend thuis in financiële kwesties. Hij produceert en beheert accurate cijfers, en presenteert die op een inzichtelijke manier. Zo neemt u weloverwogen beslissingen over de toekomst van uw bedrijf. Toekomst is hier de kern van de zaak: waar een boekhouder vooral achteromkijkt, richt de CFO zijn blik vooruit. Het verleden? Dat dient om waardevolle lessen uit te trekken en een betere toekomstkoers uit te stippelen.

Stevig verankerd in uw organisatie
De CFO kampt ten onrechte met een oubollig imago. Maar van een stoffig kantoor en kennis vergaren met de neus in de boeken is allang geen sprake meer. Een CFO leert ook en vooral door te doen, betrokken te zijn en te luisteren. Hij zit niet in een ivoren toren, maar beweegt zich onder uw medewerkers en klanten, partners en leveranciers. Zo krijgt hij een breed zicht op uw bedrijfsvoering en organisatiestructuur. Wat loopt gesmeerd? Waar zitten er hobbels? De CFO kijkt met een arendsoog én een frisse blik naar uw beleid.

Resultaatverbeteraar
Toegegeven, de CFO is veel met cijfers in de weer. Van cashflow en rentabiliteit tot kosten en baten. Maar het in kaart brengen van al die cijfers dient niet alleen als financiële informatievoorziening om u gerust te stellen. De ultieme doelstelling? Uw bedrijf positieve perspectieven bieden – op de korte en de lange termijn. Daartoe schat de CFO risico’s in, zoekt hij eventueel extra middelen, neemt hij de winstgevendheid van uw producten en diensten onder de loep, enzovoort. Geen cijfertjes om de cijfertjes, maar om samen met u de juiste strategie te bepalen.

Probleemoplosser
Een CFO is ook een vertaler, want hij interpreteert cijfers en maakt de vertaalslag naar een plan van aanpak. Hoe complex ook de materie, hij verpakt ze in een helder jasje en behapbare oplossingen zodat iedereen mee is. Wat daarbij komt kijken? Overtuigend communiceren, zowel met bedrijfsleiders en medewerkers als met andere stakeholders. Een lefgozer is de CFO niet. Hij wikt en weegt, heeft oog voor de juiste investeringen, gaat risico’s behoedzaam te lijf, en kan commerciële kansen inschatten. Zo helpt hij u om euvels uit de weg te ruimen en opportuniteiten te verzilveren.

Betrouwbare gps
U merkt het al: de CFO is vertrouwenspersoon en scheidsrechter, toezichthouder en leidinggever. Hij draagt een grote verantwoordelijkheid en biedt strategisch advies zodat u als bedrijfsleider de juiste keuzes maakt. Dankzij zijn vlijmscherpe analyses bewaakt hij niet alleen de kosten, maar stelt hij u in staat om nieuwe winstbronnen aan te boren. Daarbij houdt hij nauwgezet toezicht op juridische materies en rekent u op zijn integriteit. Hij omarmt verandering, juicht innovatie toe en zorgt er mee voor dat uw bedrijf de wind in de zeilen heeft.

CTA: Zoekt u als (snel)groeiend bedrijf iemand die u gecontroleerd door woelige wateren loodst? Of is uw bedrijf het noorden kwijt en twijfelt u over de juiste richting? Schakel een CFO in om bij te sturen en op volle kracht vooruit te varen.

Nederland
Email: [email protected]
Telefoon: (035) 3333 555

België
Email: [email protected]
Telefoon: 03 224 0508

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren