Blog

Retailsector vervangt relatief vaak CFO

De detailhandel is een gekke markt waar niet alleen het verdienmodel in razend tempo verandert. Ook de CFO’s worden door de grote winkelketens en retailbedrijven om de haverklap vervangen, zo blijkt uit het artikel ‘Retail vergt een ander type cfo’ van online platform Retailtrends. Hierin staat dat meer dan 45 internationale retailbedrijven hun financiële topman het afgelopen jaar hebben vervangen.

Veel wissels in financieel directeuren

Een hoge omloop, dus. Vooral in de Verenigde Staten. Zo blijkt uit onderzoek van consultancy Korn/Ferry International. Momenteel zijn in de Verenigde Staten onder meer Neiman Marcus, Kohl’s, Coach en Nordstrom op zoek naar een nieuwe CFO. Ook de CFO van Whole Foods vertrekt na 29 jaar.

Maar liefst 20% van de CFO’s werd in 2015 vervangen, tegenover de gemiddelde 15% in andere branches. In Nederland werden CFO’s onder andere gewisseld bij winkelketens Deen, Kijkshop, 2theloo en Kwantum.

Niet door de consument

Voor een verklaring van dit verschijnsel kijkt men al snel naar het feit dat de retail één van de sterkst veranderende markten van dit moment is. Mede door de komst van webshops veranderen de winkelstraten en dienen winkeliers zich aan te passen. En toch is de hoge omloopsnelheid van CFO’s volgens zakennieuwsplatform Bloomberg niet het gevolg van het veranderende consumentengedrag.

Toen de CEO van Whole Foods aantrad ging het vooral om groei, in termen van nieuwe vestigingen, het verhogen van de aandelenprijs en het klaarstomen voor overnames. Inmiddels draait het vaker om het sluiten van winkels, uitvoeren van herstelplannen en afslanken van bedrijfsstructuren.

CFO’s komen van buiten de retail

Interessant is ook dat er voor een nieuwe CFO steeds vaker wordt gekeken buiten de retail. Zie bijvoorbeeld de nieuwe financieel directeur van de wereldberoemde juwelier Tiffany & Co, die voorheen werkzaam was bij een spoorwegmaatschappij. Zo blijkt maar weer: een goede CFO heeft geen technische kennis over diamanten nodig om bij een imperium als Tiffany & Co te kunnen functioneren, als hij zich maar aanpast en er een goede financiële visie op nahoudt.

Kijk voor het artikel op Retailtrends.

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren