Blog

Meer vrijheid en creatieve ruimte voor ondernemers dankzij een parttime CFO

Vraag mensen waarom ze ondernemer willen worden, en ‘vrijheid’ is een van de meest gehoorde antwoorden. Maar als je die vrijheid niet kunt waarmaken – bijvoorbeeld door werkstress of financiële besognes – dan is een handje hulp welkom. Meer vrijheid en creatieve ruimte creëren voor ondernemers, ook dát behoort tot het ‘speelveld’ van de CFO. We polsten bij parttime CFO Wim Braeckman naar zijn visie en ervaringen.

Ondernemen om te leven

Wim Braeckman is een doorgewinterde CFO die al talloze bedrijven heeft bijgestaan om hun strategische doelen te bepalen en behalen. Voor hij portfolio CFO werd, deed hij ervaring op in kmo’s en multinationals. “Mijn expertise is vrij breed, zowel financieel als strategisch. Simpel gesteld ondersteun ik ondernemers om hun uitdagingen het hoofd te bieden, kansen te zien en grijpen, en ambities te realiseren.”

Wim beheert een diverse portfolio. Van start-ups en kleine bedrijven tot een grote vzw met meer dan 1000 vrijwilligers en vaste medewerkers. Hoe zit het met het vrijheidsgevoel van die bedrijfsleiders? “De behoefte aan vrijheid en creatieve ruimte speelt bij haast al mijn klanten. Logisch, want een bedrijf is een instrument om je levensambities te verwezenlijken. Dat kan puur over financiële middelen gaan, iets dat je graag wil kopen, maar evengoed over tijd om dingen te doen waarvan je droomt. Daarom vind ik onze baseline bij het CFO Centre – de cijfers die er echt toe doen – zo treffend. Die ‘cijfers’ vult iedere ondernemer op zijn persoonlijke manier in.”

Van inzicht naar gemoedsrust

Hoe kan een CFO een ondernemer helpen om meer tijd en vrijheid te bekomen? “Ik help mijn klanten daar voornamelijk op drie manieren mee. Enerzijds door bepaalde taken op mij te nemen zodat er voor de bedrijfsleider tijd vrijkomt. Anderzijds door oplossingen aan te reiken of tools te implementeren die tijd besparen. Maar misschien nog het belangrijkste: door zorgen in het juiste perspectief te plaatsen en waar mogelijk weg te nemen. Als CFO staan wij niet aan de zijlijn, maar mee in de modder. Wij weten wat er speelt, wat er eventueel misgaat. Door onze inzichten en oplossingen om situaties te verbeteren, krijgt een ondernemer (adem)ruimte. Ik heb klanten gehad die wakker lagen van cashflowproblemen. Ze zitten er zo hard mee in dat het alles overheerst. Ze kunnen er geen afstand van nemen – soms letterlijk omdat ze ook naast hun zaak wonen. Dan is het aan mij om alles op een rijtje te zetten, grondig in kaart te brengen en te zoeken naar manieren om de situatie te ontmijnen, bijvoorbeeld door met de bank een regeling te treffen.”

Dat een CFO meer doet dan zich over de cijfers ontfermen, staat buiten kijf. De parttime CFO’s van het CFO Centre zijn ook sparringpartner, klankbord, gids in woelige wateren. Maar de cijfers zijn wél het uitgangspunt. “We zijn inderdaad met veel meer dan cijfers bezig, maar die maken nu eenmaal duidelijk hoe het ervoor staat. Voor veel zaakvoerders zijn cijfers Chinees. Wij vertalen ze naar een begrijpelijk verhaal. Ik maak doorgaans een digitaal instrument dat automatisch wordt gevoed en geüpdatet. Een dashboard dat in een oogopslag de belangrijkste zaken weergeeft. Als ze zien dat de cijfers positief zijn, valt er een last van hun schouders. Door kennis van de cijfers kun je ook korter op de bal spelen, wat op zijn beurt bijdraagt tot meer rust en vrijheid.”

Ruimte om te innoveren

Hoe moeten we ‘creativiteit’ interpreteren in het ondernemersbestaan? “Ik zie dat vooral als tijd om innovatief te denken, voorbij business as usual. Als alles op wieltjes loopt, liggen de kansen soms voor het rapen. Men gaat dan al sneller nadenken over mogelijkheden om iets nieuws te lanceren, uit te breiden, over de grenzen heen te kijken, bij te leren, beurzen te bezoeken, noem maar op. Ook daar spelen wij als CFO door onze ervaring en ons netwerk vaak een rol van betekenis. Een concreet voorbeeld: voor een van mijn klanten was de nacalculatie van werven en projecten tijdrovend monnikenwerk. Een andere klant heeft een aanbod  in de business van Robotic Process Automation (RPA). Met zo’n tool is de klus op een paar minuten geklaard – een gigantische tijdwinst. Zo hou je dus als ondernemer tijd over om kansen te verkennen en in te zetten op creatieve opportuniteiten en innovatie.”

Een tip die je alle ondernemers zou willen meegeven? “Wat vaker afstand nemen van je zaak en de vruchten plukken van wat jouw levenswerk je opbrengt, zónder schuldgevoel. Als je ergens keihard voor hebt gewerkt, mag je er best ook van genieten.”

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren