Blog

In vier stappen grip op je financiën – Paul Korthals

Ik kom vaak ondernemers tegen die worstelen met de winstgevendheid van hun bedrijf, meestal het gevolg van een gebrek aan grip op hun financiën. Krijg meer inzicht, voorspelbaarheid en rust met deze simpele stappen.

Stap 1: analyse van het werkkapitaal

Het werkkapitaal van een onderneming is het geld dat vastzit in openstaande klantfacturen, betaalde leveranciersfacturen en voorraden. Door dat helder te maken, kun je nagaan of er mogelijkheden zijn om je werkkapitaal te verkleinen. Bijvoorbeeld door:

  • de leverings- en betaalvoorwaarden van leveranciers aan te passen;
  • de betaalvoorwaarden van je klanten te wijzigen;
  • voorraden af te bouwen door:
    • incourante voorraden af te stoten of te verkopen;
    • goederen zo dicht mogelijk bij de start van werkzaamheden te laten leveren.

Stap 2: kostprijsanalyse

Een kostprijsanalyse brengt aan het licht of je de tarieven en vuistregels in je offertes moet bijstellen. Door de recente kostenstijgingen van grondstoffen, transport, energie en salarissen, loop je het risico dat je offertes je kosten niet dekken of niet winstgevend zijn.

Stap 3: omzetanalyse

Deze analyse geeft inzicht in de winstgevendheid van verschillende klanten of klantgroepen van je onderneming, bijvoorbeeld b2b of b2c. Dat is richtinggevend voor de groeimogelijkheden van je bedrijf.

Stap 4: vergelijking met branchegenoten  

Een vergelijking van jouw winstgevendheid met die van andere bedrijven in je sector, toont of je ergens kosten kunt besparen.

De inzichten die je uit deze stappen haalt, maken je bedrijfsprestaties beter voorspelbaar. Dat zorgt op zijn beurt voor rust. Zo kun je bijvoorbeeld ruim op tijd financiering regelen als je liquiditeitskrapte verwacht, in plaats van dat die jou overvalt.

De inzichten zijn ook een basis om een budget voor het komende jaar op te stellen. Leg je jouw verwachtingen rond kosten en opbrengsten vooraf vast en heb je er maandelijks inzicht in? Dan weet je sneller of de echte cijfers ervan afwijken en kun je bijsturen.

Conclusie

Grip op financiën verhoogt de voorspelbaarheid van je bedrijfsprestaties, draagt bij tot betere winstgevendheid, en vermindert de nood vaan financiering. Zo geniet je als ondernemer meer (gemoeds)rust.

Over Paul Korthals

Als CFO heb ik een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van een kleine start-up tot een gevestigde onderneming met meer dan 300 medewerkers. Mijn aanpak omvat een combinatie van resultaatgerichtheid, ondernemerschap en pragmatisme. Verrijkt door uitgebreide ervaring in nationale en internationale financiële en zakelijke omgevingen.

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren