Blog

Focus op de wedstrijd, niet op het scorebord – Pim van Berkel

Ondernemers worden overspoeld met softwaresystemen en apps om cijfers en data te organiseren en presenteren. Maar die systemen inrichten en ermee werken, levert niet altijd het gewenste resultaat op. De tijd die je eraan besteedt, leidt bovendien vaak af van belangrijkere zaken in je onderneming. Toegegeven, een scorebord is handig om de stand van zaken bij te houden. Maar wil je de wedstrijd winnen? Dan moet je vooral aandacht hebben voor het spel zelf.

Het belang van wekelijkse cijfers

Ik vraag ondernemers dikwijls welke parameters ze wekelijks kunnen opleveren. Als er wekelijks essentiële cijfers op de managementtafel liggen – bijvoorbeeld telkens op maandagochtend om 10 uur –  kan de ondernemer de rest van de week bijsturen. Juist dát levert winst op. Maar als de maandcijfers twintig dagen na de maand in kwestie worden opgeleverd, sta je ruim vijftig dagen achter om bij te sturen.

Focus op essentiële KPI’s

Een dashboard telkens (her)inrichten, vraagt veel tijd van je team. Vervolgens raakt je business uit koers en heb je nog altijd geen grip op je cijfers. Je holt achter de feiten aan. De oplossing om bij te blijven? Focus op drie tot vijf essentiële en wekelijkse KPI’s.

Kijk eerlijk naar jezelf

Financieel inzicht begint met eerlijk naar jezelf kijken, ook als alles schijnbaar goed gaat. Want zelfs een bedrijf dat winst maakt kan betaalproblemen krijgen. De cashflow inzichtelijk maken, brengt soms een harde waarheid aan het licht. En dat is best confronterend.

Kortom, richt je niet alleen op een KPI-dashboard, maar investeer vooral in het begrijpen van de wedstrijd. En hou de tijd tussen waarnemen en bijsturen zo kort mogelijk.

Over Pim van Berkel

Ik combineer graag financiële kennis met sturing geven aan een team of organisatie. Om zo continu en gedoseerd de resultaten te verbeteren vanuit een financiële of algemene rol. Wat mij boeit: internationale groei, buy-and-build-strategie, acquisitiewerkzaamheden na fusie, gecontroleerd krimpen, en digitalisering.

 

 

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren