Blog

De CFO: klankbord of ‘first lady’ van de eigenwijze ondernemer?

De Eigenwijze Ondernemer is geen grijze muis

Vergeef ons voor deze stigmatisering. ‘De Ondernemer’ is eigenwijs… Dat zal elke CFO beamen – weliswaar in een genuanceerde stelling. Het is maar goed ook, trouwens. Want zonder een dwarse en proactieve houding, overleef je het nu eenmaal niet in de veldslag van business. De bedrijfskoppen zijn vaak de types die op school als zijnde ietwat brutaal tegen de leraren werden beschouwd. Het zijn ofwel de grappenmakers van de klas ofwel de creatievelingen die met muziekles meteen naar de gitaar grepen. Soms populair en gemakkelijk geliefd, maar niet zelden juist het buitenbeentje, het afwijkende type. Maar één ding is zeker: ondernemers zijn vrijwel nooit grijze muizen.

De Geduldige CFO

Een hele andere stigmatisering van een heel ander type carrièretijger… De CFO is geduldig. En laten eigenwijze types nu eenmaal perfect samengaan met geduldige types. Ze houden elkaar op de been. De eigenwijze persoon gaat op zijn doel af en kenmerkt een innovatieve visie, maar de geduldige persoon zal twee keer nadenken voordat er een onverstandige beslissing gemaakt wordt en keuzes maken met ratio in plaats van onderbuikgevoel. Misschien kunnen we zelfs wel zo ver gaan door te stellen dat beiden elkaar nodig hebben. De doorgewinterde CFO is niet anders gewend dan met De Ondernemer samen te werken. Waar De Ondernemer fungeert als de president van zijn business, is de chief financial officer de grote adviseur, zijn rechterhand, zijn First Lady, om het zo maar even te zeggen. Want achter elke sterke ondernemer staat een sterke CFO.

Visie van de ondernemer versus CFO-visie

Niet zelden zijn ondernemers ook kinderen van ondernemers. In dat geval hebben ze geleerd om op een eigenwijze manier naar de wereld te kijken en niet alle informatie van leraren en andere bureaucratische types voor zoete koek te slikken. Dat is ook precies de reden dat ze maar moeilijk adviezen zullen opvolgen. Die weerbarstige houding ten opzichte van externe informatie wordt bovendien gevoed door jarenlange ervaring en successen. Immers, De Ondernemer is toch zo ver gekomen voor een reden? Zijn (of haar) visie zal dus wel kloppen. Sterker nog, zijn visie is geweldig!

Wisselwerking ondernemer en CFO

Voor een CFO is het dus geen makkelijke taak om de gemiddelde ondernemer advies te geven op een wijze waarop hij niet altijd zal worden gepleased. Hoe ga je hiermee om? CFO Leon Steenbrink vertelt: “Over het algemeen is er sprake van een wisselwerking. Als je laat zien dat je kwaliteitsadvies levert, dan win je langzamerhand steeds meer vertrouwen, en gaat de ondernemer of bedrijfsdirecteur stapje voor stapje meer uit handen geven. Geduld is een schone zaak, wat dat betreft. Dat is ook de kunst van een CFO: continu te blijven leveren en laten zien dat je wel degelijk toegevoegde waarde hebt binnen het bedrijf.”

Een verantwoordelijkheidsrol moet je verdienen

Onderdeel van die toegevoegde waarde is volgens Leon bovendien een scherpe communicatie. “De CFO moet continu aangeven: A) wat ie al heeft gedaan en B) wat ie nog gaat doen. Dat is een onderdeel van de binding met de ondernemer. Je krijgt pas echt een strategische bijrijdersfunctie als je die rol hebt verdiend.”

Kun je me helpen?

Leon: “Het werkt heel goed als je soms ook een beetje je onwetendheid benoemt en de ondernemer een podium geeft om zijn verhaal te vertellen. Zo van: ‘Ik ben gewoon nog niet helemaal thuis in jouw wereld, kun je me helpen?’ Dan ben je al een heel eind. Op een gegeven moment, in die weg naar vertrouwen, komt er een punt dat de ondernemer blij wordt dat jij bepaalde zaken kunt voorspellen die hij nog niet had ingezien. Een ondernemer wil uiteindelijk toch weten waar hij staat. Dus als jij daarover kunt rapporteren, en hem het gevoel geeft dat je een soort radar bent van het bedrijf, ben je al een stuk verder. Als de bankrekening dan uiteindelijk een positieve impuls krijgt, zal de ondernemer al heel snel geneigd zijn om nog veel vaker naar jou als CFO te luisteren…”

In de volgende blog gaan we dieper in op het benoemen van mogelijkheden en risico’s bij de ondernemer. Hoe wijs je hem op mogelijke problemen die voor de boeg komen of juist op kansen die voor het oprapen liggen?

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren