Blog

De CFO in de tweede golf

Nu de tweede golf van de coronapandemie realiteit is, staan vele ondernemingen voor de uitdaging om te gaan met de directe gevolgen van de bijbehorende nieuwe overheidsmaatregelen. Tegelijkertijd moet het vizier ook op de toekomst worden gericht en juist díe spanning tussen de korte en de lange termijn levert nog wel eens hoofdbrekens op bij ondernemers. CFO’s zijn in deze tijden dan ook erg druk om ondernemers bij deze problemen te helpen. Eén van onze CFO’s neemt ons mee in de dagelijkse praktijk…

“Nadat de NOW 1 voorbij was en de lockdown inmiddels achter de rug, raakten we al snel gewend aan de nieuwe situatie. Toch was het voor ons zaak om ook weer vooruit te denken: Hoe kunnen we er met de huidige economische situatie in gedachten voor zorgen dat we overeind blijven en zelfs blijven groeien? We hebben hiervoor een aantal acties ondernomen die ervoor moeten zorgen dat we deze twee doelstellingen ook halen, zelfs in deze tijd.”

Meerdere fronten
“Zo hebben we de relaties aangehaald met onze leveranciers en onze banden verstevigd. Samen streven we naar een verbetering van kwaliteit én klanttevredenheid. Om onze leveranciers beter te leren kennen zijn we op reis geweest naar de fabriek. Puur om te zien hoe zij het doen. Hoe beheren zij hun voorraden, magazijn en productieproces? Daarbij hebben we veel geleerd over onze leveranciers, dat helpt in de onderlinge verstandhouding en zo kunnen we samen inzetten op onze doelstelling voor betere kwaliteit en klanttevredenheid.”

“Er zijn uiteraard ook problemen op te lossen die spelen op de korte termijn. Zo zijn er op het gebied van teams en werknemers wel wat issues. Er is sprake van een hoge werkdruk en toch ook nog veel onzekerheid over de toekomst. In deze coronatijden is er meer ziekteverzuim uit voorzorg en liggen er ook daadwerkelijke besmettingen op de loer. Dit geeft druk op allerlei fronten bij ons personeel én de staf. Ook daar moeten we een luisterend oor zijn en een betrokken bestuurder.”

Onderdeel van het proces
“Ondertussen zijn we druk met de rapportage over Q3 met actuals en prognoses. Wat willen we? Wat gaan we volgend jaar doen? We kijken naar waar we kunnen investeren, waar we moeten bezuinigen. En groei met eigen machines betekent tenslotte ook dat we moeten investeren. Met welke mensen doen we dat? Wie wil met de groei meedoen?”

“We proberen daarom alle takken van de onderneming onderdeel te maken van het proces; dat is het personeel, de leveranciers, maar ook de raad van commissarissen. Met hen hebben we een strategy session gedaan. De commissarissen en het management hebben al jaren een bevriende relatie en zulke sessies helpen in het creëren van draagkracht op alle fronten. We hebben de commissarissen meegenomen in de plannen voor 2021 en daarna, mét de onzekerheden die er nu zijn. Zo zijn zij ook onderdeel van dit proces en gaan we met alle stakeholders op voor een bloeiende onderneming in de toekomst.”

“Er is uiteraard nog een hoop onzeker, maar we zijn positief. Terwijl we vinger aan de pols houden en inspelen op de actuele situaties op de werkvloer en in de cijfers, proberen we de toekomst naar onze eigen hand te zetten met de gehele onderneming. Met zijn allen voor een rooskleurige toekomst!”

Meer weten?
Bent u na het lezen van dit blog onzeker over uw bedrijfsplannen of wilt u simpelweg meer grip krijgen op de toekomst van uw onderneming? Of wilt u meer weten over de toegevoegde waarde van onze CFO’s aan de hand van een online kennismaking van 4×1 uur?

Boek Nu Uw 1:1 Video Gesprek!

Nederland
Email: [email protected]
Telefoon: (035) 3333 555

België
Email: [email protected]
Telefoon: 03 224 0508

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren