Blog

BUIKGEVOEL

Tijdens ons maandelijks CFO-overleg maken we al eens een interessante uitweiding. Dat komt er van als je enkele gedreven finance professionals in een zelfde ruimte samenbrengt! Zo ging het onlangs over dat befaamde buikgevoel van de Vlaamse ondernemer…

– Ik ontmoette onlangs een ondernemer die ervan overtuigd is dat hij groot geworden is dankzij zijn buikgevoel. Hij beweerde dat hij elke keer opnieuw intuïtief had aangevoeld wat de juiste beslissing was: bij een investering in een extra machinepark, de opstart van een filiaal, de automatisering van de verkoop, een deal met een nieuwe partner…

– Ja, dat buikgevoel is toch iets waar onze KMO-ondernemers prat op gaan. Intuïtief beschikken zij dankzij hun ervaring over een goed begrip van de technologie, de trends en de concurrentie in hun markt. Zonder dat ze daar veel speciale data of KPI’s voor nodig hebben. Samen met hun passionele gedrevenheid vormt het buikgevoel de basis van hun creatief ondernemen.

– Dat buikgevoel kan inderdaad ook handig zijn voor lastige complexe problemen, die je moeilijk kan oplossen met excelsheets vol impactberekeningen. Je vermijd zo ook lange vergaderingen over alle voor- en nadelen. Intuïtief sla je gewoon een complex redeneerproces over. Zo kan je sneller beslissen.

– Maar voor sommige beslissingen kun je toch maar beter vooraf enig cijferwerk en analyse toepassen, niet? Je vertrekt toch beter van echte data om de ondernemingsrealiteit te begrijpen en je slaagkansen in te schatten? Waar dienen wij anders nog voor?

– Inderdaad, als CFO mogen wij niet zo maar mee stappen met hun intuïtie. Wij moeten eerst de verschillende mogelijkheden kritisch analyseren en kaderen. Wij moeten ook steeds rekening houden met de financiering en de regelgeving. Wij zijn immers hun sparring partner of klankbord.

– Trouwens, dat buikgevoel dateert toch vooral uit een tijd dat ze minder data hadden en dat het ondernemen wat overzichtelijk en gemakkelijker was! De huidige wereld is complex en je eigen perceptie kan de volledige realiteit nooit vatten. Zelfs een intuïtieve ondernemer kan de bal wel eens mis slaan.

– OK, het is zoals zo vaak een “en-en-verhaal”: intuïtieve ideeën aan de ene kant en KPI’s en cijfers aan de andere kant. Ze hebben elk hun waarde. Het beste dat we kunnen doen is onze feiten- en cijferkennis zo veel mogelijk confronteren en combineren met hun buikgevoel. Afgesproken?

– Mijn buikgevoel zegt ja…

Misschien hebt u een vergelijkbare ervaring? Of wil u eens praten over de relatie tussen uw buikgevoel en de cijfers in uw onderneming? Contacteer ons dan op nummer 03 224 0508.

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren