Blog

Alles gaat goed, maar…

Veel ondernemers herkennen dit gevoel. Alles met het bedrijf lijkt goed te gaan, maar toch voelt er iets niet in orde. Een twijfel. Even niet meer weten hoe nu verder. Dat overkwam ook Thomas, THO en DGA van Ratho. Hij maakte een goede omzet, er was geen cash probleem, er werd voldoende marge gemaakt en alle processen en systemen waren in orde. Maar toch. Hij had operationeel teveel op zijn bord, raakte verloren in de details en had last van een beperkt inzicht in de cijfers. Kortom, Thomas liep tegen de zogenaamde ‘second brick wall’ aan en zag in dat hij niet meer alles alleen moest doen. En ook niet meer wilde doen. Want dat zou de verdere groei van Ratho in de weg staan.

 

Op zoek naar hulp
Dus zocht Thomas in de zomer van 2017 contact met het The CFO Centre. Hij had dringend behoefte aan iemand met een brede kennis, een eigen mening en een eigen initiatief. Iemand om echt mee te sparren, dus vooral geen saaie, afstandelijke of volgzame adviseur.

Samen aan de slag
Thomas vond in Frits Cober zijn CFO en ze gingen samen aan de slag. De eerste prioriteit: de transformatie van administratieve verwerking naar echt inzicht verschaffen in het financiële reilen en zeilen.  De administratie draaide op Afas zonder koppelingen met het operationele systeem en er werden nauwelijks standaard rapportages gemaakt. Frits vertelt: “dus zijn we begonnen met het opstellen van heldere rapportages en zijn we met de administratie overgegaan naar Exact Online. Dit maakte het makkelijker om de cijfers inzichtelijk te maken en uit te leggen. En grip te  krijgen op de organisatie en een ondernemer echt mee te nemen in de waarde van deze informatie en die te vertalen naar groei.”

Strategisch sparring partner
Al snel kwamen de gesprekken tussen Thomas en zijn CFO steeds meer op een meer strategisch niveau te liggen. Frits vervolgt: “Vanaf dat moment word je niet meer als ‘externe’ gezien maar als ‘part of the team’. Een spiegel, een praatpaal en een sparring partner. En op enig moment ook een vertrouwenspersoon. Inmiddels spreken we samen over alle aspecten van de bedrijfsvoering. We hebben met succes het scale-up model van Verne Harnisch gebruikt om structuur in de groei aan te brengen.”
En de groei is er. Substantieel. Want de omzet van de groep is in de periode van de samenwerking meer dan verdubbeld.
Frits sluit af met een positieve terugblik op de voorbije periode: “Met elkaar zijn we bezig met een mooie reis, waarin we al goede resultaten hebben gerealiseerd. Daar kijken we samen af en toe – onder het genot van een goed glas wijn – met plezier op terug.”

Meer weten?
Wilt u meer weten over de toegevoegde waarde van onze CFO’s?
Boek Nu Uw 1:1 Video Gesprek!

Nederland
Email: [email protected]
Telefoon: (035) 3333 555

België
Email: [email protected]
Telefoon: 03 224 0508

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren