Blog

De steile leercurve met Corona

Het lijkt wel alsof we de laatste weken een spoedcursus hebben gekregen in hoe te handelen in een onvoorzien scenario. Risicomanagement is tenslotte in het verleden voor veel ondernemers nooit echt een focus geweest. En als er al voldoende aandacht aan werd besteed, is het maar de vraag hoeveel ondernemers rekening hebben gehouden met een scenario waarin de omzet ineens van honderd naar nul procent zou dalen.

In een paar dagen tijd is voor al onze CFO’s het roer omgegaan, bij al onze klanten. Altijd heb je op hoofdlijnen wel een idee wat er moet gebeuren en waar prioriteiten liggen, in voor- en tegenspoed. En je kunt ook niet zeggen dat de impact van corona totaal onverwachts is gekomen. Maar niemand had twee à drie maanden geleden kunnen voorspellen dat we er begin mei zo voor zouden staan zoals nu het geval is.

De problemen worden voornamelijk gereduceerd tot cashflow en personele of organisatorische problemen. Alle andere prioriteiten zijn verdwenen, alle focus ligt op het overleven van de crisis. Hoe kan ik zorgen voor voldoende geld om aan de verplichtingen te voldoen? Hoe kan ik diezelfde verplichtingen minimaliseren en met wie kan ik afspraken maken?

Waarde bewijzen
Een CFO kan nu zijn echte waarde bewijzen door de focus te leggen op strategische vraagstukken zoals scenario-analyses. We werken nog steeds met een ‘worst case’, een ‘best case’ en een ‘waarschijnlijke case’, dat is niet veel veranderd. De inhoud is echter wel drastisch gewijzigd.
Drie maanden geleden zullen er weinig bedrijven zijn geweest die een worstcasescenario hebben gebruikt waarin de omzet naar bijna het nulpunt zou dalen.

De cijfertjes zijn altijd geduldig, de uitwerking ervan heeft enorme implicaties. Als je verwacht dat je omzet nihil zou zijn, welke kosten zijn dan wel en niet variabel en wat kun je doen? Geen ondernemer of financieel directeur die daar tot een paar maanden geleden al te uitgebreid aandacht aan zou besteden.
Maar dat verandert snel. Je wordt gedwongen je snel deze nieuwe problematiek eigen te maken. Het werken als CFO bij meerdere bedrijven heeft daarin ook een groot voordeel; je ziet dagelijks wat er overal gebeurt en kan de ervaringen van het ene bedrijf meenemen naar het andere. De creativiteit van het ene bedrijf versterkt die van de ander.

Nieuwe kansen
Daarbij kan het van een zeer negatief scenario, zoals een (deel)faillissement, naar een veel positiever scenario gaan. Als de omzet grotendeels wegvalt en er geen zicht is op het moment dat die omzet terugkeert, wat kun je dan doen? Ideeën, businessmodellen of nieuwe strategieën die al een tijdje in de kast lagen, kunnen ineens zonder al te veel voorbereiding versneld worden ingevoerd.

Het gaat er niet meer om óf je er in mee kan. Je móét erin mee.
En daarmee worden we gedwongen te doen wat we eigenlijk heel leuk vinden: helpen met complexe vraagstukken, meedenken over de consequenties van keuzes en vooral heel snel ontwikkelen in nieuwe omstandigheden.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de toegevoegde waarde van onze CFO’s?

Boek Nu Uw 1:1 Video Gesprek!

Nederland
Email: [email protected]
Telefoon: (035) 3333 555

België
Email: [email protected]
Telefoon: 03 224 0508

Engagez un directeur financier à temps partiel

Pour vous aider à augmenter votre trésorerie, vos bénéfices et votre valeur et vous libérer du fardeau des opérations quotidiennes.